Onderzoek: variatie in naleving van de richtlijn suïcidaal gedrag
Tussen ggz instellingen en teams bestaan verschillen in het naleven van de Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. Dat is één van de conclusies van het onderzoek dat Kim Setkowski (e.a.) deed bij 12 instellingen die deelnemen aan SUPRANET GGZ.
Binnen SUPRANET GGZ leren instellingen van elkaar om de zorg voor patiënten met suïcidaliteit te optimaliseren en de onderlinge verschillen terug te brengen. Met het onderzoek is de mate van kennis, competentie en naleving van de richtlijn van professionals in kaart gebracht. Hiervoor zijn 400 professionals werkzaam in crisisteams en ambulante teams bevraagd. Professionals gaven aan een ruim voldoende kennisniveau en ruim voldoende vaardigheden te hebben over de toepassing van de richtlijn. Men bleek echter vaak niet op de hoogte over het gebruik van de richtlijn binnen het eigen team.
Ruimte voor verbetering
In dit onderzoek scoorden crisisteams gemiddeld hoger op kennis, competentie en naleving van de richtlijn suïcidaal gedrag dan ambulante teams, maar voor beide teams geldt dat er ruimte is voor verbetering. Omdat crisisteams relatief vaak in aanraking komen met suïcidaal gedrag (De Winter e.a. 2017), zou men idealiter mogen verwachten dat professionals in deze teams een maximale score behalen op de mate van kennis, competentie en naleving van de richtlijn. Verder was er tussen ggz-instellingen ook sprake van praktijkvariatie in het naleven van de richtlijn.
Afname praktijkvariatie voor goede suïcidepreventie
De naleving van de richtlijn is van belang voor goede suïcidepreventie in de ggz. Alleen door zoveel mogelijk richtlijnaanbevelingen gelijktijdig na te leven in de praktijk, kan men een groot effect behalen en het aantal suïcides in de ggz fors terugdringen. Dit is ook eerder gebleken uit Engels onderzoek (Kapur e.a., 2016). SUPRANET GGZ focust op een aantal van deze richtlijnaanbevelingen en verzamelt daarover elk half jaar data bij de instellingen. Denk aan een actueel veiligheidsplan en het samenwerken met naasten van patiënten met suïcidaliteit. Door het delen van data en best practices streeft SUPRANET GGZ ernaar de kwaliteit van zorg voor patiënten met suïcidaliteit te verbeteren en de praktijkvariatie tussen instellingen te laten afnemen. Met als doel dat een patiënt met suïcidaliteit bij elke ggz-instelling goede en passende zorg ontvangt.
Lees het onderzoeksartikel: Praktijkvariatie op het gebied van suïcidepreventie in de Nederlandse ggz. K. Setkowski, R. Gilissen, G. Franx, J.K. Mokkenstorm†, A. van den Ouwelant, A.J.L.M. van Balkom. In: Tijdschrift voor Psychiatrie, jaargang 62, juni 2020