Organisatie en contact
De onafhankelijke Stichting SUPRANET GGZ is in 2016 opgericht. Momenteel zijn 16 instellingen bij de stichting aangesloten.
Bestuur
Het bestuur wordt gevormd door leden die hun werk op persoonlijke titel doen en in het belang van SUPRANET GGZ. Zij stellen zich tot taak om deelnemende instellingen optimaal te stimuleren en externe stakeholders te informeren en waar nodig te betrekken, waaronder Zorgverzekeraars Nederland, cliënt- en familieorganisaties, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het Ministerie van VWS en de beroepsverenigingen.
- Jan Berndsen (voorzitter)
- Charles Enderman (bestuurslid), Arkin
- Remco de Winter (bestuurslid), GGZ Rivierduinen
- Daan Creemers (bestuurslid), GGZ Oost Brabant
- Joris Hendrickx (bestuurslid), GGzE
- Gerdien Franx (secretaris), 113 Zelfmoordpreventie
Heeft u interesse om deel te nemen in het bestuur? Neem voor informatie contact op met Gerdien Franx, bestuurssecretaris, via 020 – 311 38 83.
Ondersteunend team
De ondersteuning van Stichting SUPRANET GGZ wordt gedaan door 113 Zelfmoordpreventie:
- Marjolein Veerbeek, kwartiermaker
- Josine Rawee, data scientist
- Lizanne Schweren, senior onderzoeker
Databeheer
Het databeheer van SUPRANET GGZ is belegd bij het VUmc
- Wouter van Ballegooijen, datamanager
- Merijn Eikelenboom, projectleider
Werkgroepen
Er zijn twee werkgroepen actief bestaande uit afgevaardigden namens de deelnemende instellingen.
Kwaliteit
De werkgroep Kwaliteit richt zich op direct implementeerbare, hoog relevante en actiegerichte kwaliteitsindicatoren voor herkenning, preventie en behandeling van suïcidaliteit in de praktijk.
De werkgroep Kwaliteit geeft de wensen voor indicatoren door aan de werkgroep Registratie. Ook voert zij pilots uit om potentiële indicatoren te testen.
Registratie
De werkgroep Registratie richt zich op het vaststellen van de Minimale Dataset (MDS) en de bijhorende definities. Om te kunnen leren van data is het essentieel dat we eenheid in taal krijgen tussen instellingen. Vaak is er nog verschil in definities van bijvoorbeeld ‘veiligheidplan’, of ‘suïcidepogingen’.
De werkgroep Registratie stelt de te hanteren definities op met bijhorende werkwijze en uit welke bron de gegevens worden aangeleverd. Dit wordt vervolgens in het bestuur van SUPRANET GGZ vastgesteld.
Contact
U kunt SUPRANET GGZ bereiken via het ondersteunende team bij 113 Zelfmoordpreventie.
Stichting SUPRANET GGZ
p.a. 113 Zelfmoordpreventie
Paasheuvelweg 25
1105 BP Amsterdam
Telefoon: 020 – 311 38 83
E-mail: info@supranetggz.nl
Links
www.stichting-nice.nl
SUPRANET GGZ is geïnspireerd op NICE, Nationale Intensive Care Evaluatie. Inmiddels werken bijna alle Nederlandse IC’s hieraan mee om de kwaliteit van IC-zorg in Nederland te verbeteren en het aantal sterfgevallen op de intensive care te verminderen.
www.113.nl/supranet-communities
SUPRANET staat voor SUïcidePReventie ActieNETwerk en stoelt op de overtuiging dat samenwerking en van elkaar leren cruciaal zijn in het voorkomen van suïcides. Los van de Stichting SUPRANET GGZ bestaat het programma Supranet Communities, een initiatief van 113. Steeds meer organisaties en sectoren vinden dat suïcidepreventie niet alleen de verantwoordelijkheid is van de zorgsector. In een zogeheten community-aanpak werken zij intensief samen aan suicïdepreventie in de regio. De twee ‘Supranetten’ vullen elkaar op die manier aan.