Waarom SUPRANET GGZ?
Ondanks dat er vele levens worden gered, is er op het gebied van suïcidepreventie in de instellingen nog een wereld te winnen. Elke suïcide heeft veel impact. Natuurlijk in eerste instantie voor de nabestaanden. Maar ook voor de hulpverleners die zich elke dag opnieuw inzetten om suïcide onder hun patiënten te voorkomen.
Zodanig goede zorg leveren dat niemand overlijdt aan zelfdoding. Dat is het gezamenlijke doel van de instellingen die deelnemen aan SUPRANET GGZ.
Binnen een enkele GGZ instelling overlijdt een zeer klein deel van de cliëntenpopulatie door suïcide. Daarom is het ontdekken van patronen, als deze er al zijn, op instellingsniveau lastig. Binnen SUPRANET GGZ werken tien grote instellingen samen om de kwaliteit van suïcidepreventie zichtbaar te maken, te leren wat er beter kan en de zorg waar nodig te verbeteren.
Goede organisatie in de praktijk
Voor goede suïcidepreventie werken hulpverleners in de ggz volgens de Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. Het is van belang om verschillende maatregelen – of barrières – tegelijkertijd in te zetten. Zoals het betrekken van naasten, het hebben van een actueel veiligheidsplan en regelmatig screenen op suïcidaliteit. In de praktijk is dit soms lastig te organiseren. Binnen SUPRANET GGZ werken deelnemers aan het dichten van de kloof tussen wat we weten en een goede organisatie in de praktijk.