Ervaringsdeskundigen inzetten bij suïcidaliteit
GGzE zet door middel van het team GroeiRijk Klaver ervaringsdeskundigen in om cliënten en hun omgeving te ondersteunen wanneer er sprake is van suïcidaliteit.
Tijdens de deelnemersdag van SUPRANET GGZ (november jl.) gaf Ivonne Heijnen, coördinator van GroeiRijk Klaver en ervaringsdeskundige, een workshop over de aanpak van dit team met tips voor andere instellingen. Bekijk haar presentatie (pdf).
Enkele do’s volgens Ivonne bij het opzetten van een team ervaringsdeskundigen zoals GroeiRijk Klaver:
- Zorg vooraf voor draagvlak vanuit het management en het team inclusief facilitering in uren;
- Bied intervisie en/of supervisie aan ervaringsdeskundigen op dit thema;
- Zorg voor afstemming tussen de ervaringsdeskundigen en andere hulpverleners binnen het team. De ondersteuning van de cliënt met suïcidaliteit moet een samenwerking zijn tussen alle betrokkenen, waaronder de ervaringsdeskundige, (collega) hulpverleners en de naastbetrokkenen.
Onderzoek inzet ervaringsdeskundigheid bij suïcidaliteit
De Rijksuniversiteit Groningen heeft onderzoek gedaan naar ervaringsdeskundigheid op het gebied van suïcidaliteit. In het kader van dit onderzoek is deze website gemaakt voor ervaringsdeskundigen en andere belangstellenden over de mogelijkheden van ervaringsdeskundige inzet bij suïcidepreventie.
Informatie en advies
Wil je meer informatie over het onderzoek? Of heb je interesse om op soortgelijke manier ervaringsdeskundigheid in te zetten binnen de eigen instelling? Neem contact op met Diana van Bergen, universitair docent Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen.